Crossmediale storytelling -

De handschoenen van Bony

Dertien graden Celsius. Zondagmiddag 28 april 2013. De 32ste speelronde in de Eredivisie. Zon en wolken wisselen elkaar af als een Jamaicaans estafetteteam.  De 22 acteurs op het grastheater in de Gelredome kleden zich op het lenteweer. Korte mouwen, kousen niet te hoog. Toch is er één man tijdens Vitesse  – Willem II die zich onderscheidt van zijn collega’s. Wilfried Bony draagt handschoenen.   

Bony is op dat moment de Eredivisie allang ontgroeid. Zijn handschoenen zijn net als zijn voetbalkwaliteiten in bijna al zijn wedstrijden te zien. Je kunt de ribbels van zijn opgezwollen aderen bijna door zijn wanten heen zien. Zijn kracht is zijn kracht. Geen enkele verdediger uit Nederland kan dit oermens afstoppen.

Handschoenen als statussymbool

 

Met die handschoenen lijkt hij zich boven zijn teamgenoten te verheffen. ‘’Ik mag in deze lentezon ‘gewoon’ met handschoenen spelen, omdat ik beter ben dan jullie allemaal bij elkaar.’’ Iets in die trant. De warmte uit zijn geboorteland Ivoorkust zit nu verstopt in zijn handschoenen. Al draagt hij geen lange mouwen. Zo combineert hij het verlangen naar warmte met zíjn eigen unieke identiteit en status.

Iedereen wil op Bony lijken

 

Niet al zijn medespelers pikken deze opdeling in de hiërarchie. Na een tijdje bootsen Mike Havenaar en aanvoerder Guram Kashia de machtige Bony na. Op het moment dat zij doorhebben hoe Bony zich onderscheidt, kiezen ook zij voor de handbedekking. Sterker nog, ze dragen exact hetzelfde model als de topscorer. Iedereen wil op Bony lijken. En terecht.  

Dat blijkt wel uit zijn 31 doelpunten. Ook tegen Willem II kan hij het niet laten zijn verwarmde vuisten de laten bollen. Na 25 minuten maakt hij 2-0. Het blijkt zijn laatste doelpunt in dienst van Vitesse te zijn. Swansea City legt een recordbedrag op tafel voor de aanvaller, waardoor hij zijn gewenste transfer naar Engeland heeft.

Die overgang heeft één nadeel. Bony moet zich opnieuw bewijzen. Hij moet zijn handschoenen opnieuw verdienen. Het is een langzaam proces. Drie doelpunten in de Europa League tegen Malmö FF kunnen daar geen verandering in brengen. Hij zal zich in de grote wedstrijden moeten laten zien.

Handschoenen nog ver weg

 

33ste minuut. Swansea staat in eigen huis nog 0-0 gelijk tegen Manchester United. 34ste minuut. Bony kijkt vanaf de bank toe hoe Robin van Persie zijn heldenstatus in Engeland onderstreept met een volley uit het boekje. Van Persie glijdt op zijn knieën naar de zijlijn om zijn doelpunt te vieren. Bony kan alleen maar kijken. Zonder handschoenen. 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply