Crossmediale storytelling -

Boek: OverLeven

Op 11 maart 2015 werd in Borne het boek OverLeven gepresenteerd. Een boek met portretten en verhalen van en over 25 Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Marijke Talen verzorgde de foto’s, derdejaars studenten journalistiek de verhalen. Ik schreef één van de verhalen, over Ro Horneman-Leverpoll. Hier is de eerste scène van het verhaal te lezen. 

Fragment 
s’ Nachts 03.00 uur in Bergen-Belsen 1944. Vier vrouwen per douchekop. Uit schroom en schaamte pakte Ro nog snel een handdoekje om haar jonge vrouwenlichaam te bedekken. Tevergeefs. Een snauwende SS’er trok het rücksichtlos van haar af. Ro wist het zeker, dit was het. Het gas uit de kraan zou haar verdelgen. Uitroeien, als een plaag wespen. Niet wetende dat er in Bergen-Belsen helemaal geen gaskamers waren. Tot het werkappel in de ochtend stond ze daar. Naakt, zonder informatie. IJskoud van het etterende pisstraaltje water dat uit de douche druppelde. Al was er ook opluchting. Ro had de dood gezien, maar ze was niet vermoord. Uren later hoorde ze dat het ‘slechts’ een ontluizingsmaatregel was.

Voorgedragen 
Tijdens de presentatie van het boek koppelde ik het bovenstaande fragment aan de lessen die ik leerde tijdens het maken van één van de 25 verhalen.

Te koop: het boek is onder deze link te verkrijgen (Uitgeverij Maan).

Expositie Deventer
Met de uitgave van het boek – 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog – is het project niet ten einde. Onder meer in Borne, Wageningen en Deventer verschijnt een reizende foto-expositie. Zondag 28 juni werd de expositie in het Etty Hillesum Centrum in Deventer geopend.

 Interview RTV Oost

RTV Oost
‘OverUIT de Kunst’ van RTV Oost besteedde uitgebreid aandacht aan de opening.

Volg OverLeven voor actuele ontwikkelingen op Facebook. Die pagina wordt door ondergetekende onderhouden.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply